Δελτίο τύπου: Πυρκαγιά στο Αλεποχώρι

Δελτίο τύπου: Πυρκαγιά στο Αλεποχώρι Δελτίο τύπου: Πυρκαγιά στο Αλεποχώρι Δελτίο τύπου: Πυρκαγιά στο Αλεποχώρι Δελτίο τύπου: Πυρκαγιά στο Αλεποχώρι Δελτίο τύπου: Πυρκαγιά στο Αλεποχώρι

Η φωτιά ξεκίνησε από το Σκίνο Λουτρακίου στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης 19/05/21 η οποία επεκτάθηκε με ταχύτητα στην περιοχή Βαμβακές Σχίνου περνώντας στη Μαυρολίμνη και κατευθύνθηκε προς το Αλεποχώρι. Η ΕΠΟΜΕΑ Αλεποχωρίου κλήθηκε από την πρώτη στιγμή μετά από επικοινωνία με τον Διοικητή Π.Υ. Μεγάρων Καϊάφα Δημήτριο. Το πρωί την Πέμπτης ο Αντιπρόεδρος ΕΠΟΜΕΑ Αλεποχωρίου και τρεις εθελοντές προμηθεύτηκαν και μοίρασαν νερό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ βοήθησαν επικουρικά στην κατάσβεση σπιτιών.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω κατέφτασε στο Αλεποχώρι και υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίαςόπου βοήθησαν στη κατάσβεση σπιτιών, ενώ το βράδυ της ίδια ημέρας κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν πολίτες από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες τα είχαν πλησιάσει. Πολλοί από τους πολίτες αρνήθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά απομακρύνθηκαν από οχήματα της πυροσβεστικής. Μετά από επικοινωνία με το Λιμεναρχείο, το σκάφος της ΕΠΟΜΕΑ "Ποσειδών" τέθηκε σε ετοιμότητα, προκειμένου να επιχειρήσει στην περίπτωση που οι φλόγες απέκλειαν την εκκένωση των πολιτών από εδάφους και αναγκάζονταν να εκκενώσουντην πόλη εκ θαλάσσης. Οι εργασίες τελείωσαν το ξημέρωμα της Πέμπτης στις 02:00 αλλά η επιφυλακή συνεχίστηκε για τους διασώστες της ΕΠΟΜΕΑ.

Το πρωί της Παρασκευής στις 6:00, πέντε εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ Αλεποχωρίου παρέλαβαν μπουκάλια νερού τα οποία παρέδωσαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στη συνέχει βοήθησαν στην κατάσβεση επικουρικά και το απόγευμα δέχτηκαν ενίσχυση από τους εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω. Οι εθελοντές συνέχισαν με "καμμένο - άκαφτο", όπου με επινώτιους έφτιαξαν μία περίμετρο γύρω από τις καμμένες περιοχές ούτως ώστε να μηνγίει αναζωπύρωση και επεκταθεί σε άκαφτη γη. Την ίδια ημέρα στήθηκε και ιατρείο στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου, μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο ιατρό κο Καλλιά Αναστάσιο, Πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής. Σημαντική ήταν και η παρουσία της κινητής ιατρικής μονάδας που έχει παραχωρηθεί στην ΕΠΟΜΕΑ για έκτακτα περιστατικά και υγειονομικές καλύψεις.

 Το Σάββατο και την Κυριακή οι εθελοντές περιορίστηκαν στην διανομή πόσιμου νερού, καθώς οι φλόγες περίορίστηκαν πλήρως από τις δυνάμεις της Π.Υ., ενώ οι εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ Αλεποχωρίου, καθ'ότι ήξεραν καλά τους δρόμους της περιοχής, υποδείκνυαν τις διαδρομές που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα μηχανήματα καθαρισμού και οι πυροσβέστες που δεν γνώριζαν καλά την περιοχή.

Το δάσος που κοσμούσε τους λόφους των Γερανείων όρεων ήταν παρθένο. Ένα μικρό μέρος του είχε καεί το 2018 προς την περιοχή της Κινέτας, την ίδια ημέρα που ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι Αττικής. Συνέπεια εκείνης της πυρκαϊάς ήταν η πλημμύρα που ακολούθησε την ίδια χρονιά στην Κινέτα. Η πρόβλεψη των εθελοντών του Αλεποχωρίου δεν είναι αισιόδοξη για τον χειμώνα που θα ακολουθήσει στο Αλεποχώρι, καθώς ο φόβος μίας επικείμενης πλημμύρας λόγω της καταστροφής του Δάσους είναι σχεδόν σίγουρη.

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ
', 'auto'); ga('send', 'pageview');