ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Τη νέα εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας, μια τεράστια κυκλωνική δίνη θα αναπτυχθεί στη Μεσόγειο και θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή μας. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Μια μάζα αέρα θα ξεκινήσει την πορεία της στα δυτικά της Σαρδηνίας μεταξύ της Κυριακής και Δευτέρας, η οποία θα προκαλέσει τη γέννηση ενός βαθέως χαμηλού βαρομετρικού που θα συνοδεύεται από εντονότατες βροχές.

Το αποτέλεσμα θα είναι ο σχηματισμός μιας ισχυρής εκρηκτικής κυκλογένεσης μεταξύ Δευτέρας βράδυ και Τετάρτης πρωί. Μάλιστα το χαμηλό αυτό ίσως λάβει και χαρακτηριστικά μετεωρολογικής βομβάς, καθώς αναμένεται πτώση της πίεσης τουλάχιστον 24 hpa σε 24 ώρες! Αυτή η πολύ έντονη δίνη θα σχηματιστεί λίγο έξω από την ακτή της Σικελίας και θα μετακινηθεί προς Βορρά στην Τυρρηνική Θάλασσα.

Στο κέντρο του χαμηλού αναμένεται η πίεση να κυμαίνεται μεταξύ 980/990 hpa, ενώ γύρω από τον κυκλώνα θα αναπτυχθούν ακραίες ριπές ανέμου πάνω από 100 km/h. Ο κυκλώνας θα πλήξει περιοχές όπως η Σικελία, η Καλαβρία, η Βασιλικάτα και η Απουλία, όπου αναμένονται εκτεταμένες και τοπικά πολύ έντονες βροχοπτώσεις, με συσσωρεύσεις μεγαλύτερες από 100/150 mm βροχής.

Θεωρώντας ότι υπάρχουν δυο ημέρες μέχρι την άφιξη του κυκλωνικού στροβίλου, είναι πρόωρο να μιλήσουμε, για το σχηματισμό ενός τροπικού κυκλώνα TLC ή ενός Medicane. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε έστω να φτάσουμε στα όρια ενός πολύ βαθέως χαμηλού βαρομετρικού χαμηλού. Υπάρχουν ακόμα δυο μέρες μέχρι αυτό τον έντονο κυκλώνα, επομένως κάποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να υποστούν αλλαγές.

Με τα διαθέσιμα ωστόσο στοιχεία θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε σήμερα, την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που θα αντιμετωπίσει και η χώρα μας τη νέα εβδομάδα. Έτσι λοιπόν όλα δείχνουν ότι μετά το πέρας της διαταραχής που μας απασχολεί ήδη σήμερα Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ο καιρός θα βελτιωθεί τη Δευτερά και έως το μεσημέρι της Τρίτης. Από εκεί και πέρα όμως τα πράγματα σοβαρευτούν, καθώς θα μας πλησιάζει το χαμηλό.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου ήδη από τις πρωινές ώρες θα συννεφιάσει στη Δυτική Ελλάδα και θα αρχίσει να βρέχει. Στην υπόλοιπη χώρα ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί καλός. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα στα Δυτικά θα ενταθούν και στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Μέχρι το απόγευμα περιμένουμε να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε όλα τα Δυτικά τμήματα από την Ήπειρο και το Ιόνιο έως τα Νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες, θα εκδηλωθούν επίσης εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις, ενώ θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί άνεμοι, με αυξημένο το ενδεχόμενο εμφανίσεως ανεμοστροβίλων ή υδροστροβίλων, ειδικά στα παραθαλάσσιά τμήματα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στέρεας. Μετά το απόγευμα, βροχές θα αρχίσουν να σημειώνονται και στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Δυτική Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου περιμένουμε τη μέγιστη ένταση της κακοκαιρίας στη χώρα μας, με το σύνολο αυτής να δέχεται έντονα φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής. Ήδη από τις πρώτες ώρες του 24ωρου, δηλαδή από τις 00:01 ξημερώματα Τετάρτης, αναμένεται οι βροχές να επεκταθούν πλέον στο σύνολο της χώρας και να ενταθούν σημαντικά. Σε αυτά τη φάση της κακοκαιρίας, είναι πιθανό να παρατηρηθούν γενικευμένα προβλήματα.

Μετά από αρκετό καιρό φαίνεται πως θα βρέξει αξιολογά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, με έμφαση τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής, ικανά όμως να δημιουργήσουν προβλήματα. Το μέγιστο των φαινομένων στις εκεί περιοχές τα περιμένουμε από το πρωί της Τετάρτης έως το βράδυ, οπού θα πέσει πολύ νερό.

Νεότερες πληροφορίες θα δοθούν σε επόμενα δελτία μας, καθώς οι ισορροπίες του συστήματος είναι λεπτές και είναι εφικτό να παρατηρηθούν αλλαγές έως την Τετάρτη ως προς την κατανομή των φαινομένων. Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει τη νέα εβδομάδα, ίσως ένα από τα ποιο ισχυρά συστήματα αυτής της περιόδου, για αυτό και οι πολίτες θα πρόπινα προετοιμαστούν κατάλληλα.
ΕΠΟΜΕΑ ΠΑΙΑΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ
', 'auto'); ga('send', 'pageview');