Διεθνής άσκηση αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ στον Ασπρόπυργο

Διεθνής άσκηση αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ στον Ασπρόπυργο Διεθνής άσκηση αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ στον Ασπρόπυργο Διεθνής άσκηση αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ στον Ασπρόπυργο Διεθνής άσκηση αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ στον Ασπρόπυργο Διεθνής άσκηση αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ στον Ασπρόπυργο

Με μεγάλη επιτυχία και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και συνεχή βροχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/11/2022, η άσκηση αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με την επωνυμία «CCDR-CASTLE’22» στο Στρατόπεδο «Ταγματάρχη (ΕΜ) Ξηρογιάννη Ανδρέα», της 871 ΑΒΕΚ στον Ασπρόπυργο Αττικής, στην οποία είχε την τιμή να καλεστεί να συμμετέχει,  η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υλικού Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως Υποναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, Ακόλουθοι Αμύνης φίλων κρατών στην Αθήνα και άλλοι.

Από στρατιωτικής πλευράς στην άσκηση συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις της ειδικής μονάδος αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών του Ισραήλ, που ας σημειωθεί ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις, καθώς επίσης και στρατιωτικοί παρατηρητές από 10 χώρες (ΗΠΑ, Κύπρος, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), γεγονός που από μόνο του πιστοποιεί το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον των ξένων για μία τέτοια άσκηση και με τέτοιο περιεχόμενο!

Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν αντικείμενα, όπως:

Αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

Γεφύρωση ρήγματος σε επαρχιακή οδό λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Απολύμανση προσωπικού από διαρροή επικίνδυνου υγρού - αερίου και απεγκλωβισμός μολυσμένου προσωπικού.

Εντοπισμός παλαιού πυρομαχικού κατά τη διάρκεια διάνοιξης ζωνών πυρασφαλείας περισυλλογή και εξουδετέρωσή του από το προσωπικό του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Εντοπισμός και διακομιδή τραυματιών από δεξαμενή.

Αεροδιακομιδή τραυματία (MEDEVAC) με ελικόπτερο κάτι που τελικώς δεν έγινε λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών (πολύ χαμηλή νέφωση και πυκνή βροχή).

Αντιμετώπιση πυρκαγιάς μετά από σεισμική δόνηση σε αντλία καυσίμων του στρατοπέδου.

Απεγκλωβισμός από πτώση μέρους κτιρίου σε όχημα.

Διακομιδή τραυματιών επί του πεδίου.

Απεγκλωβισμός επιβάτη αυτοκινήτου από όχημα εντός παρακείμενου ρέματος, που είχε υπερχειλίσει.

Επέμβαση πυροσβεστικών αεροσκαφών στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε δεξαμενή καυσίμων, σενάριο που και αυτό δεν έγινε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προαναφέρθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα:

Η ΑΣΔΥΣ

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ)

Η 871 Αποθήκη Βάσεως Εφοδιασμού Καυσίμων (871 ΑΒΕΚ)

Το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ)

Η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ)

Ο Λόχος Αντιμετωπίσεως Φυσικών Καταστροφών του 747 ΕΤΜΧ

Ο Ειδικός Λόχος Πυρηνικού-Βιο-Χημικού πολέμου

Το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ)

Το 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ)

Η Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΕΝ) του Πολεμικού Ναυτικού

Η 112 Πτέρυγα Μάχης

Η 206η Πτέρυγα Αεροπορικών Κατασκευών (206 ΠΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, με την Κινητή Ομάδα Αντιμετωπίσεως Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ)

Τροχαίας Αιγάλεω – Δυτικής Αττικής της ΕΛΑΣ

Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου της ΕΛΑΣ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ασπροπύργου

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

Η Motor Oil

Τα Ελληνικά Πετρέλαια

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω και

η Ομάδα Διασώσεως «Δέλτα».

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ
', 'auto'); ga('send', 'pageview');