ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : 1η Άσκηση Πεδίου 2019

Όλες οι ομάδες συνεργάστηκαν σε ένα εκπληκτικό τριήμερο Τα σενάρια περιελάμβαναν πρώτες βοήθειες και απεγκλωβισμό θυμάτων με εργαλεία βαρέως τύπου Ο καταυλισμός στήθηκε σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέσα, παρέχοντας πυρασφάλεια, ιατρικό κέντρο,  κέντρο επιχειρήσεων και επιχειρησιακά οχήματα από όλη την Ελλάδα. Οι βραδινές ασκήσεις ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές για τους εθελοντές, ανεβάζοντας τον πύχη των δυνάμεών τους στο ζενίθ Οι αφανείς ήρωες της τριήμερης άσκησης, το Κ.ΕΠΙΧ. το οποίο συντόνιζε τις προσπάθειες όλων των ομάδων.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και τον Δήμο Αιγάλεω, πραγματοποίησε τριήμερη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε πραγματικές συνθήκες, στο πρώην στρατόπεδο Αμυγδαλέζας, πρώην ΕΥΠ ιδιοκτησίας Δήμου Αχαρνών, στις 31/05, 01 & 02/06/2019. Μια κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση κρίσεων που προκύπτουν ως συνεπεία φυσικών καταστροφών (σεισμοί), ένωσε εθελοντές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την προστασία του πολίτη, εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια έρευνας  αστικής διάσωσης με μηχανήματα και σχοινιά, σενάρια υγειονομικής αντιμετώπισης και triage.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι ομάδες της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.:

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω        ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Θεσσαλονίκης      ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παύλου Μελά

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.  Σιντικής       ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.  Κιλκίς                    ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.  Φθιώτιδας

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.  Ικαρίας         ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας (Μετεωρολογική ομάδα)

Οι ελληνικές ομάδες:

Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (KOMAK)

Έλληνες Διασώστες (Rescue GR)

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά

Στην άσκηση κλήθηκαν ονομαστικά τα μέλη της Κυπριακής εθελοντικής ομάδας διασωστών CCPVC (Cyprus Civil Protection Volunteer Corps) Άκης Μαρίνος, Γεώργιος Ηλία, ως υπεύθυνοι ασφαλείας κτηρίου. Η CCPVC καθώς και οι Έλληνες Διασώστες είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR.

Το παρών έδωσαν στο πεδίο ο Πρώην Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων και υπεύθυνος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και νυν Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Μπρούλια, ο Ταξίαρχος (Μ) Δρόσος Γεώργιος  και ο τέως Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος - Αντιστράτηγος Ιωάννης Βασιλειάδης.

Την προσπάθεια αυτή στήριξε το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, το οποίο συμμετείχε ενεργά με την εθελοντική συμμετοχή των σπουδαστών του και φυσικά τη βοήθεια του καταρτισμένου και εξειδικευμένου ακαδημαϊκού του προσωπικού.

Το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα που διανύει την 5η δεκαετία συνεχούς λειτουργίας του στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης προσφέροντας σπουδές Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 5, παρέχει στους νέους μια ολοκληρωμένη και συναρπαστική εμπειρία σπουδών, συνδέοντάς τους άμεσα και επιτυχημένα με την αγορά εργασίας. Επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς τους στόχους και τις εκπαιδευτικές του μεθόδους, δημιουργεί όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την προετοιμασία των μελλοντικών επαγγελματιών. Μέσα από τη συμμετοχή τους στην άσκηση, οι σπουδαστές των Τμημάτων Πληρώματος Ασθενοφόρου, Νοσηλευτικής, Φωτογραφίας και Αισθητικής, συμμετείχαν ενεργά στη διεξαγωγή της και βίωσαν σε πραγματικές συνθήκες τις πτυχές των επαγγελμάτων που έχουν επιλέξει.

Η άσκηση πεδίου περιελάμβανε κατασκήνωση στρατοπέδου, εγκατάσταση κέντρου επιχειρήσεων για τον συντονισμό του δυναμικού, ιατρική σκηνή πρώτων βοηθειών, κουζίνα για την σίτιση των εθελοντών σε πραγματικό χρόνο, μονάδα πρώτων βοηθειών, μετεωρολογική μονάδα, τμήμα τηλεπικοινωνιών και εντοπισμού εθελοντών, ενώ υπήρχε ενίσχυση από ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα και τέσσερα επιχειρησιακά οχήματα ομάδων συνεργαζόμενων με την ΕΠ.ΟΜΕ.Α..

Το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την στήριξη των χορηγών μας:

AB Βασιλόπουλος, με την αποκλειστική τροφοδοσία των εθελοντών, κατά τη διάρκεια της τριήμερης άσκησης.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος μετρά 80 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Με ηγετικό ρόλο στο χώρο του λιανεμπορίου, διαγράφει μια σταθερή τροχιά υγιούς ανάπτυξης. Διαθέτει ένα δίκτυο 460 καταστημάτων και απασχολεί 14.132 εργαζομένους.

Η εταιρία έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων για την προσήλωση στην ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων της, τις ανταγωνιστικές τιμές της, την άριστη εξυπηρέτηση και τις διαχρονικές σχέσεις σεβασμού και αξιοπιστίας που δημιουργεί με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της. Παράλληλα, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται και την προστασία του Περιβάλλοντος, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Dole Hellas, με την ενίσχυση της διατροφής των εθελοντών. Η Dole Hellas ιδρύθηκε το 1993 και εξυπηρετεί το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Για τη Dole, το να παρέχει στους καταναλωτές προϊόντα που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα , είναι αναμφίβολα το πρώτο μέλημά της, καθώς όλα τα φρούτα της επιλέγονται και συσκευάζονται προσεκτικά περνώντας καθημερινά αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους.

           

Οι εταιρείες Aegean Motorway και Νέα Οδός με την ελεύθερη διέλευση των εθελοντών από τα διόδια, εξομοιώνοντας μια ρεαλιστική συνθήκη μεταφοράς εθελοντών σε κατάσταση ανάγκης.

H εταιρεία FYE For Your Event με την χορήγηση πανοραμικών πλάνων μέσω drone.

H εταιρεία FYE For Your Event έχει εμπειρία σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας επαγγελματικό προσωπικό, με υπηρεσίες και λύσεις για επαγγελματικά και κοινωνικά event υψηλού επιπέδου.

 

Η εταιρεία HILTI, η οποία στηρίζει σταθερά το έργο των εθελοντών και τις δράσεις της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. παρέχοντας εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας για την εκπαίδευση των εθελοντών.

Η εταιρεία ΛΑΓΙΟΣ με την παροχή δύο οχημάτων για την διεξαγωγή σεναρίου απεγκλωβισμού θυμάτων μετά από τροχαίο ατύχημα. 

Η εταιρεία Fun Promotion για την στήριξή της με αναμνηστικά δώρα για τους εθελοντές και τους συμμετέχοντες.

 

Φούρνος Γιαννιώτικο με την παροχή αρτοσκευασμάτων.

Το κατάστημα Γυροπιτούλης με την ενίσχυση της εορτής λήξης της άσκησης.

Η εταιρεία ΕΨΑ με την χορηγία της σε αναψυκτικά ποτά για την στήριξη της εορτής κατά την περάτωση της άσκησης. Η παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή με προϊόντα υψηλής και σταθερής ποιότητας. Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ΕΨΑ προσφέρει σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις την αρωγή της προς εθελοντές και ανερχόμενους επαγγελματίες.

Η εταιρεία CRYSTAL ICE Α.Β.Ε.Ε. με την χορηγία της σε πάγο για την συντήρηση των αποθηκευμένων τροφίμων καθώς και για την παροχή δροσερού νερού στους εθελοντές που επιχειρούσαν στο πεδίο.

 

Η εταιρεία VILLY CATERING με την χορηγία σε sandwich για την τροφοδοσία των εθελοντών ανάμεσα από τα επιχειρησιακά σενάρια.

Σκοπός  της άσκησης ήταν να διαπιστωθεί από τα μέλη των ομάδων αν μπορούν να  ανταπεξέλθουν ως ομάδες σε καταστάσεις καταστροφών, με την οργάνωση καταυλισμού, ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την διαδικασία  και οργάνωση μιας τέτοιας επιχείρησης, με την δυνατότητα σωστής στρατοπέδευσης,  σίτισης – ΚΕ.ΠΙΧ. (κέντρου επιχειρήσεων ) - ασφαλούς υγιεινής - επάρκειας βαρδιών και Διοικητών πεδίου καθώς και της επάρκειας εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το διαθέσιμο προσωπικό των εθελοντών, λειτούργησαν τρεις επιχειρησιακές ομάδες ανά πέντε ώρες με δύο σενάρια ανά ομάδα. Κατά αυτόν τον τρόπο υπήρξαν αλλαγές στα σενάρια με κυκλική οργάνωση (rotation).

Σε κάθε βάρδια εργασίας υπήρχε αντίστοιχα τεχνικός ασφαλείας και  ο υπεύθυνος κάθε ομάδας όρισε ένα μέλος της ομάδας ως «ενδιάμεσο» και άλλον έναν ως «γραμματεία». Στήθηκαν τέντες Κ.ΕΠΙΧ., σίτισης, ιατρείου, εξοπλισμού, χώρου ανάπαυσης εθελοντών  και χώρος καταυλισμού. Η κάθε ομάδα ήταν υπεύθυνη για την στέγαση των εθελοντών της και για τον προσωπικό εξοπλισμό ασφαλείας.

Για την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που ενστερνίζεται πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είναι μια πράξη αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής. Δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας, όπου ο καθένας μας προσφέρει μέρος του εαυτού του στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του. Κυρίως είναι μια πράξη αγάπης και δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

 

 

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ
', 'auto'); ga('send', 'pageview');