ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ΑΙΓΑΛΕΩ 2021

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ΑΙΓΑΛΕΩ 2021

Το 2020 υπήρξε η χρονιά που μας δίδαξε την σημασία της προσωπικής ευθύνης και της κοινωνικής προσφοράς. Μείναμε μακριά ο ένας από τον άλλο και μάθαμε να προστατεύουμε τις οικογένειες, τους φίλους, τους συναδέλφους και κάθε άγνωστο συμπολίτη μας.

Μια μεγάλη ανάγκη όμως μας χρειάζεται ενωμένους ξανά. Η ανάγκη για αίμα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί λόγω μείωσης της καθιερωμένης προσφοράς. Ιδιαίτερα φέτος, λόγω και της πανδημίας της Covid-19, η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος είναι πολύ μεγαλύτερη, προκειμένου να καλυφθούν οι συμπολίτες μας που μεταγγίζονται τακτικά, αλλά και οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν (πηγή: ΕΚΕΑ).

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω σας καλεί να "βρείτε τον τύπο σας", μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 από τις 17:00 έως 21:00 στα γραφεία της, Μοσχονησίων 23, Αιγάλεω (πρώην Εσπερινό Γυμνάσιο Αιγάλεω - 1ος όροφος) σε συνεργασία με την μονάδα αιμοδοσίας του Αττικού Νοσοκομείου. Κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας θα τηρηθούν όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του COVID - 19.

Δώστε πέντε λεπτά από τον χρόνο σας και σώστε μία ζωή!

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΑΝ:

 • Είσαι από 18-65 ετών.
  Ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά.
  Εάν είσαι υγιής κι ελεύθερος συμπτωμάτων, ακόμα κι από απλό κρυολόγημα, και δεν λαμβάνεις κάποιο αντιβιοτικό τις τελευταίες 7 ημέρες.
  Εάν δεν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρδιοπάθεια, καρκίνο, αιμορραγική διαταραχή, επιληψία, ηπατίτιδα κτλ).
  Εάν δεν έχεις κάνει κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
  Εάν δεν έχεις κάνει κάποιο tattoo ή piercing τους τελευταίους έξι μήνες.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 • Μπορείς να δίνεις αίμα κάθε τρεις μήνες.
  Η προσεκτική κι ειλικρινής συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διασφαλίζει όχι μόνο τον μελλοντικό αποδέκτη του αίματος, αλλά και τον ίδιο τον αιμοδότη.
  Η ποσότητα του αίματος που δίνεις είναι περίπου 450ml. Ο όγκος του αίματος (πλάσμα) αναπληρώνεται μέσα σε 24 ώρες, τα ερυθρά στις επόμενες 3-4 ημέρες κι ο σίδηρος μέσα σε 6-8 εβδομάδες.
  Η διάρκεια της αιμοδοσίας κρατάει συνολικά 20- 30 λεπτά μαζί με την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και την ιατρική εξέταση, η ίδια η αιμοδότηση κρατάει περίπου 10 λεπτά.
  Το αίμα που δίνεις διατηρείται 35 ή 42 ημέρες κι ελέγχεται για ηπατίτιδα Β και C, για HIV και σύφιλη (σε περίπτωση θετικών ή αμφίβολων αποτελεσμάτων, ενημερώνεσαι εμπιστευτικά για επανέλεγχο μέσω ταχυδρομείου ή στο νούμερο του τηλεφώνου που έχεις αφήσει για επικοινωνία).
  Για κάθε αιμοδοσία χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα υλικά μιας χρήσης.
  Προσφέροντας μία μονάδα αίματος μπορείς να σώσεις τρεις ζωές.
  Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί αίμα, ενώ μόνο το 1,5% του πληθυσμού είναι αιμοδότες.
  Οι συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες αποτελούν ασφαλέστερη πηγή αίματος από τους δότες αντικατάστασης.


ΠΡΙΝ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:

 • Να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ.
  Να έχεις φάει ένα ελαφρύ πρωινό (πρωινή αιμοδοσία) ή ένα ελαφρύ γεύμα 3 ώρες πριν την αιμοδοσία (μεσημεριανή αιμοδοσία).
  Να πίνεις πολλά υγρά (όχι αλκοολούχα) πριν και μετά την αιμοδότηση σου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ:

 • Να μην καπνίσεις κι οδηγήσεις για μία ώρα
  Να μην σηκώσεις βαριά αντικείμενα το πρώτο 24ωρο.
  Να κρατήσεις το επίδεσμο στο χέρι σου, στεγνό και καθαρό για λίγη ώρα.
  Να ξαπλώσεις ανάσκελα εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη.

Θα εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση του COVID-19. Παρακαλείστε να φοράτε τη μάσκα σας!

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ
', 'auto'); ga('send', 'pageview');