Η ΕΠΟΜΕΑ Χανίων στην Άσκηση Μείζωνος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Κρήτης

Η ΕΠΟΜΕΑ Χανίων στην Άσκηση Μείζωνος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Κρήτης Η ΕΠΟΜΕΑ Χανίων στην Άσκηση Μείζωνος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Κρήτης Η ΕΠΟΜΕΑ Χανίων στην Άσκηση Μείζωνος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Κρήτης Η ΕΠΟΜΕΑ Χανίων στην Άσκηση Μείζωνος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Κρήτης Η ΕΠΟΜΕΑ Χανίων στην Άσκηση Μείζωνος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Κρήτης

Την Τρίτη 11 Μαΐου 2021, συμμετείχε η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χανίων στην Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΚ, , παρουσία του Διοικητή Διοικήσεως Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναύαρχου (Μ) Γ. Μπαμπλένη ΠΝ και του Διοικητή του ΝΚ, Αρχιπλοιάρχου Ι. Σαρρηγιάννη ΠΝ.

    Στην Άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, την 5η Ταξιαρχία Πεζικού (5η ΤΑΞΠΖ), την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, την  Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, το ΕΚΑΒ Χανίων, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων, τον Ερυθρό Σταυρό Χανίων, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Χανίων (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α) και την Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα Ναυτικού Οχυρού Χανίων (ΕΝΑΜΟΝΟΧ). Επιπλέον κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν μέσα τα οποία διετέθησαν αδαπάνως από τις εταιρείες GDL GELASAKIS και AIR SEA LAND/Χονδράκης.

    Κατά την Άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ειδικών καταστάσεων οι οποίες εξετάσθηκαν ήταν η αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή, η αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε παραβεβλημένο πολεμικό πλοίο, η αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και η εκκένωση του οικισμού του Ναυστάθμου Κρήτης και των εντός αυτού πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών δομών.

Το ντεμπούτο του έκανε στην Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (Α.Μ.Α.) του Ναυστάθμου Κρήτης, ο Σκύλος Έρευνας & Διάσωσης (SAR) της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Χανίων (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Χανίων).

Ο τετράποδος διασώστης, εν ονόματι Μάμπα, κλήθηκε να ερευνήσει σε ανοιχτό πεδίο με σκοπό να εντοπίσει έναν αγνοούμενο. Ο Μάμπα με το χειριστή του, Μάνθο Μαναρώλη, μεταφέρθηκαν στην περιοχή και ο Μάμπα πολύ γρήγορα έδωσε την ένδειξη ότι εντόπισε την μυρωδιά του θύματος. Ο αγνοούμενος βρέθηκε πολύ γρήγορα και ο χειριστής του Μάμπα, παρείχε τις Α Βοήθειες στο θύμα. Ο Μάμπα εκπαιδεύεται στην έρευνα και διάσωση αγνοούμενων, με σκοπό να αξιοποιηθεί για το Κοινωνικό Ώφελος, καθώς στην πόλη μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος σκύλος εργασίας με αυτή την ειδικότητα.

Η Διοίκηση της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Χανίων νιώθει ιδιαίτερη χαρά που ο Μάμπα ανήκει στην ομάδα και ευχαριστεί θερμά τον εκπαιδευτή του Γεροντίδη Φανούριο. Ο εκπαιδευτής του από την πρώτη στιγμή πίστεψε και στήριξε αυτή την προσπάθεια, διαθέτει το χρόνο, την τεχνογνωσία και είναι αρωγός σε αυτό το εγχείρημα.

Πηγές: https://www.hellenicnavy.gr/

            https://kriti360.gr/

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ
', 'auto'); ga('send', 'pageview');