Άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021»

Άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021» Άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021» Άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021» Άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021» Άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021»

Στην άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021» συμμετείχαν οι εθελοντές της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω και Αλεποχωρίου.
Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γ.Γ.Π.Π., Φοίβου Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10:00 το πρωί, στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, η άσκηση μεγάλης κλίμακας, για την αντιμετώπιση εκτεταμένων επιπτώσεων, μετά την εκδήλωση επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων.

Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αναφορικά με το χρόνο απόκρισης και τη χρήση υλικών και μέσων, που θα διαθέσουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακές μονάδες στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, σε τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς και η επικαιροποίηση των μνημονίων ενεργειών.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η Ε.Μ.Υ., στις 28 Οκτωβρίου 2021 εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με προγνώσεις πολύ ισχυρών καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων και χαλαζοπτώσεων, που αναμένονταν να πλήξουν από τις μεσημβρινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου 2021 την Αττική, με περισσότερη ένταση στα Δυτικά και Βορειοδυτικά της Περιφέρειας. Το Κ.Ε.Π.Π. εκδίδει προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις, για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ταυτόχρονα, κατά την 1η φάση της άσκησης, η Γ.Γ.Π.Π. ενημερώνει όλους τους συναρμόδιους φορείς, ότι την 30η Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα στη Δυτική Αττική. Μετά τη σύγκληση Σ.Τ.Ο. αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Κατά τη 2η φάση της άσκησης, εκδηλώνεται το περιστατικό στις 30 Οκτωβρίου 2021, με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στη δυτική Αττική, ενώ παρουσιάζονται τα πρώτα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Αλεποχωρίου και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς τίθενται σε συναγερμό. Κατά την 3η φάση και μετά την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών και επικίνδυνων συνοδών φαινομένων στο Αλεποχώρι, δίνεται εντολή στους φορείς, μέσω 9 διαφορετικών «επεισοδίων», να αντιμετωπίσουν περιστατικά και καταστροφές, κατά αρμοδιότητα, λόγω: κατολισθήσεων, εκτροπής οχήματος σε ρέμα, υπερχείλισης ρεμάτων και εισροής όμβριων υδάτων σε κατοικίες, διακοπής της κυκλοφορίας σε δρόμους, λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, εγκλωβισμένων ατόμων και ζώων σε πλημμυρισμένες κατοικίες και οχήματα, τραυματισμένων ατόμων, αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό κόλπο, κηλίδας στην επιφάνεια της θάλασσας και πτώση στύλου της ΔΕΗ, ενώ η 4η φάση αφορά την αποκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για τη διεξαγωγή της, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τη ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, την 1η ΕΜΑΚ, τη ΔΙ.Π.Υ. Δυτικής Αττικής, τη ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, την Υ.Ε.Μ.Π.Σ., την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής, το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, καθώς και πυροσβεστικό όχημα καυσίμων. Επίσης, συμμετείχαν: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Μεγαρέων, με χωματουργικά μηχανήματα και λεωφορεία, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ., με δυνάμεις από το Τμήμα Τροχαίας Μεγάρων και το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, το Λιμενικό Σώμα, το Ε.Κ.Α.Β., με πλήρωμα δύο (2) ασθενοφόρων, η ΔΕΔΔΗΕ και οι εθελοντικές ομάδες: Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών (Ο.Ε.Μ.), Α.Ο. Κούρος, Σώμα Έρευνας & Διάσωσης (Σ.Ε.Δ.), Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) και η Φιλοζωική Εθελοντική Ομάδα “Dogs’ Voice”.

Mετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και μεταξύ άλλων τόνισε: «… στην σημερινή μεγάλη άσκηση διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, την άμεση απόκριση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των κρίσεων».

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, ο Τμηματάρχης Σχεδιασμού, Πρόληψης, Αντιμετώπισης και Αποκατάστασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Νικόλαος Καστρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής Βασιλεία Σκεμπέ, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και ο Αντιδήμαρχος Μάνδρας Δημήτριος Δουδέσης

Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Π.Σ. Χρήστος Λάμπρης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγος Π.Σ. Ιωάννης Πετρούτσος, ο Ά Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής Γρίσπος Αναστάσιος, ο Διοικητής του Α.Τ. Μεγάρων, Αστυνόμος Ά Βανάκας Δημήτριος, ο Πλωτάρχης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Κόντος Παναγιώτης και ο Υποπλοίαρχος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Λιάκος Παναγιώτης, από το Λιμεναρχείο Κορίνθου, καθώς και Αξιωματικοί του Π.Σ.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών, εντός της περιοχής, που εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, την προστασία των υποδομών και τέλος, την αποκατάσταση των πληγέντων.

Οι στόχοι που επετεύχθησαν σχετίζονται με τον έλεγχο, την αξιοπιστία και την αξιολόγηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτει ο κάθε φορέας, την ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τη δοκιμασία της διαλειτουργικότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, κατά την εφαρμογή τους, τον έλεγχο του ετήσιου σχεδιασμού, αλλά και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων κυρίως στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ
', 'auto'); ga('send', 'pageview');