Πανελλήνια Άσκηση Πεδίου 13-15/5/2022 στον κόμβο Σκάλας Αταλάντης

Πανελλήνια Άσκηση Πεδίου 13-15/5/2022 στον κόμβο Σκάλας Αταλάντης Πανελλήνια Άσκηση Πεδίου 13-15/5/2022 στον κόμβο Σκάλας Αταλάντης Πανελλήνια Άσκηση Πεδίου 13-15/5/2022 στον κόμβο Σκάλας Αταλάντης Πανελλήνια Άσκηση Πεδίου 13-15/5/2022 στον κόμβο Σκάλας Αταλάντης Πανελλήνια Άσκηση Πεδίου 13-15/5/2022 στον κόμβο Σκάλας Αταλάντης

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., υπό την αιγίδα του Δήμου Λοκρών και ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος, πρόκειται να πραγματοποιήσει τριήμερη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε πραγματικές συνθήκες, στο παλαιό εργοστάσιο μπύρας στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, στις 13/05, 14 & 15/05/2022. Μια άσκηση με σενάρια διάσωσης σε σεισμό, έρευνα στη θάλασσα και τεχνική διάσωση με σχοινιά θα ενώσει εθελοντές από όλη την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό την προστασία του πολίτη, εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15/5/2022 στις 10:00 ενώ 11:00-12:00 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη δυνατοτήτων με σχοινιά και επίδειξη μηχανημάτων.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν οι ομάδες της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.:

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λοκρών

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω        

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αθήνας      

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Φθιώτιδας

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λάρισας         

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας (Μετεωρολογική ομάδα)

Οι ελληνικές ομάδες:

Έλληνες Διασώστες (Rescue GR)Π

υροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά

Η άσκηση πεδίου θα περιλαμβάνει κατασκήνωση στρατοπέδου, εγκατάσταση κέντρου επιχειρήσεων για τον συντονισμό του δυναμικού, ιατρική σκηνή πρώτων βοηθειών, κουζίνα για την σίτιση των εθελοντών σε πραγματικό χρόνο, μονάδα πρώτων βοηθειών, μετεωρολογική μονάδα, τμήμα τηλεπικοινωνιών και εντοπισμού εθελοντών, ενώ θα υπάρχει ενίσχυση από ασθενοφόρο, πυροσβεστικά οχήματα, σκάφος και επιχειρησιακά οχήματα.

Σκοπός της άσκησης είναι να διαπιστωθεί από τα μέλη των ομάδων αν μπορούν να ανταπεξέλθουν ως ομάδες σε καταστάσεις καταστροφών, με την οργάνωση καταυλισμού, ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την διαδικασία και οργάνωση μιας τέτοιας επιχείρησης, με την δυνατότητα σωστής στρατοπέδευσης, σίτισης – ΚΕ.ΠΙΧ. (κέντρου επιχειρήσεων ) - ασφαλούς υγιεινής - επάρκειας βαρδιών και Διοικητών πεδίου καθώς και της επάρκειας εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το διαθέσιμο προσωπικό των εθελοντών, θα λειτουργήσουν επιχειρησιακές ομάδες με σενάρια σε διάφορες βάρδιες.

Θα στηθούν τέντες Κ.ΕΠΙΧ., σίτισης, ιατρείου, εξοπλισμού, χώρου ανάπαυσης εθελοντών και χώρος καταυλισμού.

Για την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που ενστερνίζεται πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είναι μια πράξη αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής. Δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας, όπου ο καθένας μας προσφέρει μέρος του εαυτού του στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του. Κυρίως είναι μια πράξη αγάπης και δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ