Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Tην Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος συμμετείχε με τις ομάδες της Αθήνας και του Αιγάλεω με επιτυχία στην Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (Α.Μ.Α.) που πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΣ, παρουσία του Διοικητή Διοικήσεως Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναύαρχου (Μ) Γ. Ν. Μπαμπλένη ΠΝ και του Διοικητή του ΝΣ, Αρχιπλοίαρχου (Μ) Π. Δημητρόγλου ΠΝ.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Εθιμοτυπίας & Δημοσίων Σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού, στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ), την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (206 ΠΑΥ/ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) με τις ομάδες Αθήνας και Αιγάλεω, την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ),  το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Κατά την Άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α, με δύναμη 20 εθελοντών, του διασωστικού σκάφους "Ποσειδών" και της Κινητής Ιατρικής Μονάδας η οποία παραχωρήθηκε από τους LIONS, επιχείρησε σε πέντε διαφορετικά σενάρια έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός από διόροφο κτήριο από διασώστες της Κ.ΟΜ.Α.Κ και της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. του τμήματος Αστικής Τεχνικής Διάσωσης με χρήση σκοινιών και διασωστικού τρίποδα.
Οι επαγγελματίες της Κ.ΟΜ.Α.Κ. σε συνεργασία με διασώστες της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. έδρασαν για την διάσωση πανικοβλημένου απο φωτιά ατόμου, το οποίο θα πηδούσε στο κενό. Με την παρέμβαση του ψυχολόγου της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., οι διασώστες κατάφεραν να προχωρήσουν στον έγκαιρο και ασφαλή απεγκλωβισμό του.
Ακολούθησε απεγλωβισμός τεσσάρων ατόμων απο πλοίο όπου είχαν εγκλωβιστεί τις φλόγες, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο αμπάρι. Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. συνέδραμε την Κ.ΟΜ.Α.Κ για τον απεγλωβισμό των ατόμων, όπου έγιωε χρήση διασωστικού τρίποδα.
Ταυτόχρονα, το Κέντρο Συμβάντων ενημέρωσε για δύο ναυαγούς οι οποίοι πήδηξαν απο το φλεγόμενο σκάφος. Για την διάσωσή τους έσπευσε ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και το σκάφος της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. "Ποσειδών". Δύτες της Κ.ΟΜ.Α.Κ και της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. επιχείρησαν έρευνα στο βυθό, όπου εντοπίστηκαν δύο θύματα.
Σε κτήριο του Πολεμικού Ναυτικού εντοπίστηκε ένας εγκλωβισμένος μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διασωστικό σκύλο της Κ.ΟΜ.Α.Κ.. Για  τον απεγκλωβισμό του ενήργησαν η Κ.ΟΜ.Α.Κ και η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α..
Πρίν από την έναρξη της άσκησης η Κ.ΟΜ.Α.Κ. έστησε προνοσοκομειακό κέντρο περίθαλψης κοντά στη περιοχή όπου είχαν αναφερθεί τα περιστατικά, στο οποίο συνέδραμαν οι εθελοντές, νοσηλευτές και ιατροί της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εταιρείες TECHNO SAFETY, EVAL, INTERMARE DIVERS και CDC Caving Diving Canyoning γιατί χάρη στη δική τους στήριξη και βοήθεια, η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ειναι πάντα έτοιμη επιχειρησιακά να συνδράμει τους κρατικούς φορείς σε εικονικές και πραγματικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Το μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ το οφείλουμε στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία και το τμήμα της Κ.ΟΜ.Α.Κ. για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την ευκαιρία να συνδράμουμε τους κρατικούς φορείς σε μια τόσο σημαντική και μεγάλη άσκηση. 

 

 
 

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ